Με τον Περιφερειάρχη Κρήτης για το φράγμα Πλακιώτισσας κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, είχε σήμερα το πρωί (15/12/2022), κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής με επικεφαλής το Συντονιστή Δημήτρη Κλαράκη, και εκπρόσωπων των Ο.Μ του κόμματος, Γόρτυνας, Αστερουσίων και Κόφινα. 

Η συνάντηση είχε ως θέμα τις εξελίξεις στο πολύπαθο έργο του φράγματος της Πλακιώτισσας. Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, ήταν αναλυτική και παρουσιάστηκαν από πλευράς της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, οι επιπτώσεις των μεγάλων καθυστερήσεων του έργου. Τονίστηκε ότι η αποπεράτωση του φράγματος της Πλακιώτισσας  με χωρητικότητα 19.000.000 κυβικά νερού, είναι έργο απολύτως αναγκαίο και θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη στην ενδοχώρα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Τα εκατομμύρια κυβικά νερού που χάνονται στη θάλασσα, τη στιγμή που ο κάμπος της Μεσαράς, αντιμετωπίζει εντονότερα από ποτέ το πρόβλημα τη λειψυδρίας, η κλιματική αλλαγή που επιτείνει τα προβλήματα της διαχείρισης των υδάτων, η αναγκαιότητα άμεσης ένταξής του σε χρηματοδοτικά προγράμματα, ήταν τα βασικότερα ζητήματα που τέθηκαν.

Ο περιφερειάρχης αναλυτικά αναφέρθηκε στις παρακάτω αναγκαιότητες του έργου: 

  • Επειδή κατά την αρχική του δημοπράτηση, στερούταν πρόβλεψης για τα συνοδευτικά δίκτυα άρδευσης όσο και βασικές προβλέψεις ασφαλείας, όπως την ύπαρξη περιμετρικού δρόμου, υπήρξε αναγκαιότητα νέων μελετών κι έργων ώστε το φράγμα να είναι σύγχρονο και αποτελεσματικό σε σεισμούς και πλημμυρικά φαινόμενα κι έτοιμο για την έμφραξη και  πλήρωσή του. Το κόστος υπερβαίνει τα 45 εκατομμύρια και ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε  ότι θα τα διαθέσει είτε από πόρους της Περιφέρειας είτε από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δε χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες αυτές, τοποθετείται στο τέλος του 2023.
  • Αναμένεται η έγκριση από το Υπουργείο, της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων για τα δίκτυα διανομής του νερού στα 37.000 στεμμάτων γης  με κόστος 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
  • Η δημοπράτηση για την κατασκευή του δρόμου περιμετρικά του φράγματος 

Κοινή διαπίστωση: Το γεγονός της πολυετούς και αδικαιολόγητης χρονικής καθυστέρησης της διαδικασίας ολοκλήρωσης των εργασιών και της παράδοσης για χρήση του φράγματος της Πλακιώτισσας και η αναγκαιότητα πίεσης και συνεχούς προσπάθειας για ταχύτατη ολοκλήρωση του έργου. 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, και οι Ο.Μ του κόμματος στην περιοχή, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την πορεία των έργων και ιδιαίτερα τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για το εάν προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο, να εντάξει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης τα εναπομείναντα, αναγκαία για τη λειτουργία του, έργα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί